Banner

Lelik Réka: Jó érzéssel tölt el, hogy számomra egy különleges csapattal küzdhetek a bajnoki címért

Szerző: Jáborcsik András | 2024-05-01 10:26:00

Sajtófigyelő - wbasket.hu


Szerdán kezdődik a 2024-es bajnoki döntő, mely során a DVTK HUN-Therm és a SERCO UNI-Győr küzd meg az aranyéremért.

A párharc kezdete előtt a wbasket.hu Lelik Rékát kérte meg, hogy értékelje a diósgyőriek elődöntős szereplését és az elmúlt időszak munkáját.


Mielőtt rátérnénk az elődöntő tapasztalataira és a fináléval kapcsolatos várakozásaidra, egy kicsit ugorjunk vissza április elejére. Hogy élted meg ezt a rendhagyó háromhetes szünetet?

Rendkívül furcsa volt a play-off közepén megtapasztalni. Egyébként sem vagyok hozzászokva a szezon közbeni szünetekhez. Ráadásul amikor ehhez hasonló „szünetekről” beszélünk, akkor ránk válogatott játékosokra mindig vár valamilyen kötelezettség, szóval nekünk általában a bajnokság alatt nincs is szünet.



Nem mondom, hogy nem jött jól, de jóból is megárt a sok (nevet…).

Három hét már sok, így edzőmérkőzéseket kellett játszani a formában maradáshoz. Eközben viszont hasznosan telt ez az időszak. Az edzésterhelés elosztása jól sikerült és tudtunk foglalkozni a szükséges dolgokkal. Felvettük azt az agresszivitást, amit szerettünk volna a Sopron ellen mutatni. Összességében így sikeres hetek állnak mögöttünk.



Az eredmény és a játék képe mindenképpen ezt mutatja. Ha össze kellene foglalni, akkor mi döntött a javatokra a Sopron ellen?

Többtényezős volt a párharc, kellett hozzá szív, akarat, agresszivitás, a szurkolóink kitartó támogatása mindkét mérkőzésen.

Döntő szempontként viszont ahhoz az agresszivitás kanyarodnék vissza, amiről előbb beszéltem. Ez a szezon egyes periódusaiban, főleg, amikor már érződött a fáradtság, elmaradt.

Mi a ritmusunkat a védekezésből szerezzünk és abból tudunk jó támadásokat vezetni. Sajnos, ha ez nincs meg, akkor meggyűlik a bajunk az ellenféllel, ezt jól mutatta a Sopron elleni kupadöntő.



Nem lehet nem észrevenni, hogy a kupadöntőn 73 pontot kaptatok a Soprontól, az elődöntő párharc összecsapásain pedig 54-et és 60-at.

Nem a zónával volt a problémánk, az ellen a kupadöntőn is jól játszottunk. A gond azzal volt, hogy nem védekeztünk megfelelően és folyamatosan kaptuk a kosarakat. Az eredmények szépen tükrözik, hogy mi az, ami hiányosság volt a kupán és előrébb tudtunk lépni benne a bajnoki elődöntőben.



Pályafutásod első magyar bajnoki fináléjára készülsz, ami minden sportoló életében egy óriási mérföldkő. Milyen érzések kavarognak benned?

Nyilván jó érzés a hazámban bajnoki címért játszani életem először, sokat vártam rá, de dolgoztam is azért, hogy ilyen pozícióba kerülhessek. Most már bátran kijelenthetem, hogy megértem a feladatra, hogy egy topcsapatban, stabil játékosként küzdhessek a bajnoki címért, az pedig még jobb érzéssel tölt el, hogy számomra egy különleges csapattal tehetem mindezt.

Szerintem nagyon megérdemelnénk az idei év után, hogy a nyakunkba akasszák az aranyérmet, de semmit sem adnak ingyen, a neheze még csak most jön és mindent meg fogok tenni, hogy ott segítsem a csapatot, ahol csak tudom.



Egész Euroliga szezonban segítetted a munkánkat nyilatkozataiddal és sokszor beszéltünk arról fontos meccsek kapcsán, hogy akadnak hiányzóitok, nehezebb helyzetben vagytok, mint az aktuális rivális. Most olyan szituáció következik, ahol minden higgadt számítás szerint ti vagytok kedvezőbb pozícióban. Ez nagy váltás?

Általában az Euroligában az ilyen nagy meccsek előtt esélytelenebb pozícióban voltunk. Kisebb tapasztalattal rendelkező csapatként mindenféle nyomás nélkül mehettünk a mérkőzésekre. Ez most valóban más szituáció, hiszen a többség esélyesebbnek tart minket. Ettől függetlenül nem tartok attól a nyomástól, hogy „ezt most meg kell nyerni”.

Úgy közelítem meg a párharcot, hogy mi vagyunk jobb pozícióban, miénk a pályaelőny és mi nyújtottuk a stabilabb teljesítményt a szezonban. Ezt szeretnénk kihasználni és megkoronázni egy győzelemmel.



Mennyire lehet a Győr elleni mérkőzések tapasztalataira visszakanyarodni? A decemberi összecsapás nagyon régen volt már, de márciusban kétszer is találkoztatok.

A play-off más tészta. Mindenki más mentalitással érkezik a mérkőzésekre. Ez amolyan „all-in” szituáció. Mindenkinek mindent ki kell adnia magából. A legutóbbi meccsünk óta is több, mint egy hónap telt el. Ez idő alatt változhatnak keretek, történhetnek sérülések. Az alapszakaszhoz képest nincs fiatal-szabály, ami szintén felforgatja a rotációt.

Nem számít, hogy az alapszakaszban megvertük kétszer a Győr. A korábbi eredményektől függetlenül 0-0-ról indul a párharc és mindkét csapat ugyanakkora távolságra, három győzelemre van a bajnoki címtől. Az előnyünk a pályaelőnyben nyilvánul meg, amit viszont szeretnénk kihasználni.


Tovább a wbasket.hu-ra a teljes cikkre >>>>>>>


forrás: wbasket.hu

fotók: jaboers



És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
3. vebgy* |Válasz erre: 1. achilleus68
2024-05-01 23:21:06 Fekete öves, Veterán
Úgy legyen !
2024-05-01 14:46:03 Barna öves, Veterán
Pont azt a mondatot találtad meg címnek, András, amire én is felfigyeltem.
2024-05-01 11:03:40 Piros öves, Őstag
Mi pedig reméljük, ez a szezon kellő indok arra, hogy jövőre is maradjon! Mert a következő szezonban még erősebbek leszünk!
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...